Het is wettelijk bepaald dat de partner van de moeder na de bevalling aanspraak heeft op een werkweek vrij. Het aantal verlofuren is evenveel als het aantal werkuren per week. Ben je de partner van de moeder? Dan moet je dit verlof binnen 28 dagen na de geboorte van het kind opnemen.
Daarnaast heb je aanspraak op 1 werkweek geboorteverlof volgens de UvA-regeling Buitengewoon verlof. Je kunt het verlof direct opnemen, maar wel binnen 20 dagen na de datum van de bevalling. Voorwaarde is dat het werk en het organisatiebelang dat toelaten. Op de dag van de bevalling van je partner heb je recht op calamiteitenverlof met volledige doorbetaling.
Het wettelijk geboorteverlof, het geboorteverlof volgens de UvA-regeling en het calamiteitenverlof neem je op in overleg met je leidinggevende.
Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020
Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners maximaal vijf weken ‘aanvullend geboorteverlof’ opnemen bij de geboorte van hun kind (het aantal verlofuren is evenveel als het aantal werkuren per week). Dit is geregeld in de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).
Bij je aanvraag geef je aan hoeveel weken aanvullend geboorteverlof je wilt opnemen. Je kunt het aantal verlofuren dat je hebt aangevraagd verspreiden over een periode van 6 maanden. Met je leidinggevende spreek je af wanneer je het verlof opneemt. Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
De UvA heeft besloten om de aanspraak op het verlof voor haar medewerkers te stimuleren door het verlof volledig door te betalen. De UvA krijgt ten hoogste 70% (van het maximum dagloon) vergoed door het UWV, maar vult de overige 30% dus zelf aan. De UvA vindt dat de WIEG een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de band tussen de partner en het pasgeboren kind. Een ruim geboorteverlof vergroot tevens de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt, omdat er minder verschil zit in de duur van het verlof voor de beide partners.
De UvA en dus ook UvA JobService betaalt dus het geboorteverlof (dus ook het aanvullend verlof) volledig door. Je bouwt tijdens het geboorteverlof vakantie-uren op en je pensioenopbouw blijft ongewijzigd. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.
Wie is de partner van de moeder?
Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Je bent de partner van de moeder:
- als je met haar getrouwd bent;
- als je haar geregistreerde partner bent;
- als je ongehuwd met haar samenwoont;
- als je haar kind erkent.