Werknemers in dienst van UvA JobService BV werken op detacheringsbasis. JobService detacheert u bij een opdrachtgever, waar u dus feitelijk aan het werk gaat. Gaat u een detacheringsovereenkomst met ons aan, dan is een aantal zaken van belang. Zoals: welke onderwerpen komen aan de orde in uw contract? Wat moet u doen als u ziek bent? Hoe zit het met uw pensioen? Over vele zaken vindt u op deze pagina’s informatie.
Een detacheringsovereenkomst is een arbeidsovereenkomst. Daarom is op een detacheringsovereenkomst het arbeidsrecht van toepassing. Een belangrijk item daarbinnen is de ketenregeling.
In uw arbeidsovereenkomst met JobService komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Duur van de arbeidsovereenkomst
- Opzegtermijn
- Proeftijd
- Betaling salaris
- Verlofuren
- Vakantiegeld en eindejaarsuitkering
Verder vindt u hier informatie over verlenging, beëindiging en vernieuwing van uw contract.
Duur van de arbeidsovereenkomst
In de arbeidsovereenkomst staan de begin- en de einddatum van uw detachering. De overeenkomst eindigt van rechtswege. Dat betekent dat u, noch JobService de arbeidsovereenkomst hoeft op te zeggen om het contract te eindigen op de einddatum.
De Wet Arbeidsmarkt in Balans bepaalt wanneer contracten voor bepaalde tijd overgaan naar contracten voor onbepaalde tijd.
In principe geldt voor detacheringen dat een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd wordt afgesloten. De duur van zo’n arbeidsovereenkomst is aan een maximum gebonden.
Contractduur en ketenregeling
De contractduur wordt bepaald door de artikelen in de CAO NU.
Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten die onderling onderbroken worden door minder dan zes volle maanden, tellen mee in de ketenregeling.
Uitzondering op de regel is de werknemer die na de AOW gerechtigde leeftijd wordt aangenomen. Met deze werknemer mogen zes contracten in een periode van 48 maanden worden afgesloten;
Zijn bij een opvolgende werkgever de aard en omstandigheden van het werk in grote lijnen gelijk aan die bij de vorige werkgever, dan telt de vorige arbeidsovereenkomst gewoon mee in de keten. JobService kan dus elders opgebouwde schakels in de keten meetellen.
Vóór de einddatum kunt u de arbeidsovereenkomst per brief of e-mail opzeggen. U heeft dan een opzegtermijn van 1 maand. JobService kan de overeenkomst eerder beëindigen na toestemming van het UWV middels een ontslagvergunning. Ook JobService heeft 1 maand opzegtermijn.
Proeftijd
Bij een contract van meer dan 6 maanden heeft u 1 maand proeftijd, bij een contract van twee jaar of meer is dat 2 maanden. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen de overeenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen. Er is geen recht op een transitievergoeding.
Bij een contract van korter dan 6 maanden geldt dus geen proeftijd. U kunt het contract echter wel opzeggen met inachtneming van de gebruikelijke opzegtermijn.
Betaling salaris
U ontvangt maandelijks uw salaris. Dit is meestal vóór de 25e van de maand. In februari van het nieuwe kalenderjaar ontvangt u uw jaaropgaaf. Deze heeft u nodig voor uw belastingaangifte.
Bewaar salarisstroken en jaaropgaven goed voor uw administratie; u ontvangt ze maar 1 keer.
U kunt uw salarisstroken maandelijks digitaal laten opsturen. JobService gebruikt daarvoor uw privé-e-mailadres en niet het e-mailadres van uw werkplek waar u gedetacheerd bent. De reden hiervoor is dat JobService u na afloop van uw werkzaamheden ook nog digitale opgaven toezendt.
Verlofuren
JobService berekent uw verlofuren naar rato.
Werkt u bij de UvA dan krijgt u 232 verlofuren per jaar bij een fulltime (38 uur) dienstverband. De dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar gelden als 16 verplichte verlofuren.
De UvA mag daarnaast 2 werkdagen per jaar als verplichte vakantiedagen aanmerken.
Wanneer u verlof wilt opnemen, overlegt u met de verantwoordelijke op uw werkplek. Het is verstandig om zelf uw verlofuren/vakantiedagen bij te houden. Dit geldt ook voor uw verantwoordelijke op de werkplek. JobService hoeft hierover niet ingelicht te worden.
Voor het einde van uw dienstverband dient u al uw verlofuren te hebben opgenomen. Zo niet, dan vervallen deze uren en krijgt u ze ook niet uitbetaald. Alleen uw verantwoordelijke op de werkplek kan JobService opdragen om niet-opgenomen verlofuren aan u uit te betalen.
Vakantiegeld en eindejaarsuitkering
Uw vakantiegelduitkering is 8 procent van uw brutojaarsalaris. Dit bedrag ontvangt u in de maand mei.
Bent u gedetacheerd bij de UvA, dan ontvangt u ook een eindejaarsuitkering van 8,3 procent van uw brutojaarsalaris. Dit bedrag ontvangt u in de maand december. Wordt u elders gedetacheerd, dan hangt het van de arbeidsvoorwaardenregeling van de opdrachtgever af of u een eindejaarsuitkering krijgt.
Als uw arbeidsovereenkomst eindigt, ontvangt u het vakantiegeld en eindejaarsuitkering van dat arbeidsjaar in de eerste week van de maand nadat u uit dienst ging.
Verlenging arbeidsovereenkomst
In de regel kan uw arbeidsovereenkomst maximaal twee keer verlengd worden binnen drie jaar. Daarnaast bepaalt artikel 2.3 van de CAO NU de mogelijkheden van duur en aantal opvolgingen van het contract.
Als JobService opdracht voor uw verlenging ontvangt, krijgt u de verlengingsbrief digitaal toegestuurd ter ondertekening.
Beëindiging arbeidsovereenkomst
Loopt uw contract bij JobService af, dan ontvangt u een uit-dienst-brief. In deze brief vindt u informatie over het eventueel aanvragen van een WW- of een ziektewetuitkering.
De polisbladen van uw Zwitserlevenpensioenverzekering worden daarna door Zwitserleven toegestuurd.
Een nieuwe werkgever en uw pensioenoverdracht
Is uw contract ten einde en heeft u een nieuwe werkgever? Dan kunt u het pensioen dat u bij Zwitserleven spaarde, overdragen aan het pensioenfonds of pensioenverzekering van deze nieuwe werkgever. U dient daarvoor bij Zwitserleven een verzoek tot waardeoverdracht in. Dit doet u via de pensioenverzekering van uw nieuwe werkgever.
U kunt het door u gespaarde pensioen ook bij Zwitserleven laten.
Beëindiging van werkzaamheden
Is uw contract afgelopen of beëindigd en heeft u (nog) geen andere baan gevonden, dan bent u in feite werkloos. U moet zich in dat geval binnen twee dagen bij het UWV melden als werkzoekende. Voldoet u aan de wettelijke wekeneis, dan kunt u een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.
Postcontractuele regeling
Mogelijk komt u in aanmerking voor een postcontractuele uitkering.Deze uitkering is gekoppeld aan het recht op een WW-uitkering. Het recht op deze uitkering wordt bepaald analoog aan de Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Nederlandse Universiteiten, zoals die van tijd tot tijd zal luiden.
Als u langdurig arbeidsongeschikt wordt en aan de voorwaarden voldoet, dan heeft u recht op een bovenwettelijke uitkering aan arbeidsongeschikte gewezen werknemers dan wel reparatie-uitkering WGA. Deze uitkering wordt bepaald op basis van de Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Nederlandse Universiteiten (ZANU), zoals die van tijd tot tijd zal luiden.
In de bijlage treft u meer informatie aan over de regeling.
Transitievergoeding
Een transitievergoeding wordt betaald aan iedere medewerker die
- nog niet de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt én
- onvrijwillig en niet verwijtbaar wordt ontslagen.
Dat geldt dus ook voor contracten die van rechtswege eindigen.
Voor de duurbepaling van de transitievergoeding kijkt de werkgever terug en tellen alle arbeidsovereenkomsten mee, behalve als er een onderbreking is geweest van minimaal zes maanden.
De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.
De transitievergoeding kan ook besteed worden voor trainingen op het terrein van de verbetering van de inzetbaarheid.
Als uw arbeidsovereenkomst eindigt, dan wordt de transitievergoeding aan het eind van de maand nadat u uit dienst bent gegaan, uitbetaald.
Opnieuw in dienst
Het kan voorkomen dat de UvA u na verloop van tijd opnieuw wil inlenen. Heeft JobService nog de kopie van uw identiteitsbewijs en is dat nog geldig, dan ontvangt u de arbeidsovereenkomst en de benodigde formulieren per post. Is dat niet het geval, dan nodigt JobService u uit op ons kantoor met uw nieuwe identiteitsbewijs, waar we de benodigde formulieren invullen en de arbeidsovereenkomst ondertekenen.